Vuoden 2017 Yhteiskunnallinen teko -palkinto Päivi Antilan Economix-sarjakuvasuomennokselle

Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto on myöntänyt Vuoden yhteiskunnallinen teko -palkinnon 2017 Päivi Antilan suomennokselle Economix-sarjakuvasta. Palkinto myönnetään yhteisölle tai henkilölle, joka on teollaan tai toiminnallaan edistänyt yhteisöllisyyttä, avoimuutta, demokratiaa ja sivistystä.

Michael Goodwinin kirjoittaman ja Dan E. Burrin kuvittaman sarjakuvan suomentaminen on ollut paitsi haastava ja kunnianhimoinen tehtävä, myös erinomainen idea. Sarjakuva esittelee taloustiedettä tarkastelemalla sen kehitystä ja yhteyksiä reaalimaailman talous- ja sosiaalihistoriaan. Ajallisesti tarkastelu ulottuu taloustieteen klassikoista aina 2000-luvun kriiseihin.

Vaikka sarjakuva julkaistiin jo vuonna 2012 ja vaikka se keskittyy pitkälti yhdysvaltalaiseen kontekstiin ja näkökulmaan, viime vuonna ilmestyneelle suomennokselle on ollut suorastaan huutava tilaus. Suomen viime aikaisten hallitusten politiikka on rajoittanut omaa liikkumatilaansa vedoten uusklassisesta taloustieteestä ammennettuihin oppeihin ja malleihin. Sanoilla kuten “kestävyysvaje” ja “talouden tilannekuva” käydään tämän päivän luokkasotaa, ja näiden termien valinta, niiden määritelmät ja merkitys samoin kuin niistä seuraavat väitetyt välttämättömyydet jätetään niin sanottujen asiantuntijoiden käsiin. Johtopäätöksiä eli konkreettisia seurauksia kutstutaan “leikkauksiksi” ja “uudistuksiksi”, mikä tarkoittaa eriarvoisuuden kasvamista, köyhien, sairaiden, eläkeläisten ja työttömien väheksymistä ja kurjistamista sekä omaisuuden, hyvinvoinnin ja vallan keskittymistä yhä tiukemmin pienelle omistavalle luokalle.

Economix-sarjakuva auttaa pohtimaan vaihtoehtoja, ymmärtämään ja jäsentämään sekä todellisuutta että sitä kuvaa todellisuudesta, jota taloustieteilijät meille päivästä toiseen maalailevat. Se tulkitsee täsmällisesti ja yleistajuisesti taloustieteen monimutkaisia käsitteitä sekä pohtii itse tieteenalan luonnetta. Lisäksi se perkaa laajalti ja tarkkasilmäisesti tieteenalan historiaa osana läntisen maailman taloushistoriaa, mukaan lukien sen kohtalokkaita käännekohtia ja kriisejä, joista voitaisiin tai oltaisiin voitu ottaa opiksi.

Käännös on laadittu huolella ja vastaa erinomaisesti tehtävän moniin haasteisiin. Se on elegantti ja asiantunteva, mutta samalla maanläheinen ja sujuva; toisin sanoen se on tehty samassa hengessä kuin käännetty teoskin. Economixin lukeminen suomeksi on tästä syystä viihdyttävää ja opettavaa varmasti kenelle tahansa.

Tunnustus luovutettiin Yläkaupungin yössä 19.5. Seminaarinmäen Puutarhurin Talolla järjestetyn Feministinen politiikka eilen, tänään ja huomenna -paneelikeskustelun yhteydessä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s